Централните банки в България имат правото да влияят върху пазара чрез повишаване или понижаване на основния лихвен процент (ОЛП). Първият случай се наблюдава, когато икономиката е в рецесия, а вторият – за стимулиране на кредитирането и стартирането на нови компании. Какво обаче представлява ОЛП, неговите особености и по какъв начин ни оказва влияние? Как лесно се извършва неговото изчисляване? Нека разберем всичко това от следващите редове.

Какво представлява основният лихвен процент

Това е инструмент, позволяващ измерването и регулирането на стойността на паричната единица в икономиката на България. Определянето на неговата стойност се извършва единствено от Централната банка. При отчитане на силна и здрава икономика, основният лихвеният процент се повишава, за постигането на икономически баланс в държавата. При нужда от подпомагане и изпадане в затруднени положения, Централната банка намалява размера на ОЛП, с което подпомага икономическото възстановяване. Така се стимулира кредитирането и се регулират инфлационните процеси.

Съществува т.нар. референтен ОЛП, действащ като база за отделните видове: 

  • Ипотечни кредити;
  • Финансови сделки;
  • Овърдрафт;
  • Депозити.

Тоест, той спомага за изчисляването на лихвите по изброените видове финансови задължения. Като цяло съществуват три вида лихвен процент – базова кредитна, базова лихва по рефинансирането на операции и лихва по депозитите на средства към самата нея.

ОЛП не се прилага от БНБ при отпускането на бързи заеми на търговските банки. Това е така поради забраните, налагани от валутния борд на Централната банка да отпуска кредити към търговските банкови институции.

По какъв начин той оказва влияние на територията на България

ОЛП помага при изчисляване на наказателните или законни лихви, когато се наблюдават просрочвания на задължения към държавата. 

От друга страна, ОЛП спомага за изчисляване на ГПР при потребителските кредити. Тоест, този показател не може да надвишава 50% законовата лихва, според закона за потребителските кредити, което отново е предимство при необходимост от изтеглянето на заем.

Как се извършва изчисляването

Основният годишен лихвен процент в България към 2020 г. е 0,00 на сто, считано от 1 Януари. Това е определено в края на 2019 г. по чл. 3 от Закона за БНБ. За щастие, съществуват готови онлайн калкулатори, позволяващи бързото и точно изчисляване на прилагания ОЛП, само при въвеждането на необходимите стойности по задължението.

Категории: Кредити

1 Коментар

sesil · септември 29, 2021 на 10:52 am

Tyrsq nqkoi da mi izchisli osnovniq lihven procent, ne moga da se spravq s tezi chisla.

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *