Последиците от глобалното затопляне доведоха до значителни природни изменения и катаклизми, което спешно налага застраховане на недвижимото и домашно имущество. Какви документи обаче са необходими, какво е покритието, възможно ли е изчисляването на премията посредством специален калкулатор?

Какви са особеностите на имуществената застраховка

Застраховката на дома или апартамента покрива щети от различните видове природни бедствия като градушки, урагани, земетресения. Застраховката на имуществото има още едно покритие – човешкият фактор като грабежи, умишлени палежи, вандалски прояви. Ако застрахованото жилище все още се изплаща, сключва се застраховка към ипотечен кредит. При настъпване на застрахователно събитие се извършва проверка от експерт и се установява реалната обстановка.

Често пъти хората са на мнение, че използването на услуги като СОТ и различни съвременни алармени системи за защита са достатъчни, но това всъщност са предпазни мерки, а не превантивни. Днешните крадци са изключително изобретателни и разполагат с модерни технологични устройства, спомагащи за блокиране и противодействие на отделните видове алармени инсталации.

Какви са предимствата от нейното сключване

Застраховката на имуществото е полезна с финансовото покритие на всички причинени щети вследствие от евентуални инциденти. В зависимост от възникналите разрушения застрахователят поема финансовата част от загубите, което значително улеснява възстановяването им. 

В същото време подобна превантивна защита добавя и емоционално спокойствие, че при възникване на определени непредвидени ситуации, Вие имате надежден партньор в лицето на Застрахователя, който ще съдейства при възстановяване на загубите.

Как се сключва

При отделните застрахователни компании документите за застраховка на имуществото могат да се различават. Също има значение годината на построяване на жилището. Ако строежът е извършен преди 1998 г., ще трябва да представите следните документи:

  • Документ, потвърждаващ собствеността Ви върху съответната сграда;
  • При наследство или дарение на имущество трябва да предоставите съответните документи;
  • Резултати от огледа и оценката от експерт;
  • Заявление за застраховка.

В случай че домът, апартаментът или друг вид имущество е построено след 1998 г., то ще трябва да представите:

  • Лична карта;
  • Нотариален акт, доказващ собствеността;
  • Заявление;
  • Направена оценка от вещо лице на застрахователната компания.

Целият застрахователен процес може да се извърши и изцяло онлайн, подавайки нужните документи през интернет. В този случай не е необходимо посещението на офис, а специалните калкулатори позволяват прецизното изчисление на месечната премия.

Категории: Застраховки

1 Коментар

Фани · септември 29, 2021 на 9:25 am

Ami mnogo polezna statiq, nadqwam se da e i korektna, shte widq tezi dni v bankata dali nqma da iskat oshte neshto 🙂

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *