В банковия сектор съществува понятие като “срочен депозит”, който хората често тълкуват като “бърз” или “експресен”. Тук всъщност става дума за “срок” и сега ще разберем защо.

Какво е значението на срочния депозит

Представлява възможност за съхранение на парични средства в банка за определен период от време и с предварително договорена фиксирана лихва за този срок. Валутата на парите може да бъде местна или чуждестранна, а захранването на сметката се осъществява само безкасово – чрез разплащателна сметка в банката. За да бъде използвана услугата, има условие за внасянето на определен минимален паричен размер, зависещ от предпочитаната валута и Лихвения бюлетин на банката.

Сред предимствата на този вид депозит е безрисковото съхранение на спестяванията и запазване на покупателната им способност независимо от инфлацията. Средствата също могат да служат и като обезпечение на различни видове задължения от рода на кредити или кредитни карти. Това е чудесен финансов инструмент, в случай че спестявате за покупка на скъпа придобивка. При използване на срочен депозит не се допускат касовите тегления на средства, а при прекратяване – парите се нареждат по разплащателната сметка на титуляра.

Как се изчислява лихвеният процент

За щастие, технологиите вече са достатъчно развити и вече има доста безплатни онлайн калкулатори, позволяващи бързото и точно изчисление на: 

  • Получаваната сума в края на депозитния период;
  • Лихвеният процент;
  • Ефективността и т.н.

За да се възползвате от предимствата на калкулатора и изчисляването на ефективността, необходимо е предварителното въвеждане на желаните стойности. Когато това е направено, натискането само на бутона “изчисли” ще Ви покаже желаната информация.

Какви са предимствата за клиента

Когато процентът на лихвата е висок, а депозитният период е достатъчно дълъг, Вие всъщност запазвате покупателната способност на парите си и дори леко я увеличавате въпреки инфлацията. Срочните депозити винаги са били по-предпочитани от спестовните сметки, тъй като при последните лихвените проценти са значително по-ниски. Срочните депозити могат да бъдат много изгодни, като финансов инструмент, но само в случаите, когато парите се депозират за дълъг период от време – краткосрочно Вие ще бъдете на загуба.

Най-добрият вариант за максимално умножение на средствата е тяхното депозиране и забравяне за определен период от време. Банките работят на принципа, че колкото повече пари депозирате, толкова по-голям е лихвеният процент.

Категории: Кредити

1 Коментар

Спасимир · септември 29, 2021 на 9:21 am

Добра опция е срочния депозит, но не съм сигурен, че се предлага навсякъде. Хубаво е да се проучи преди по-сериозни стъпки.

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *