Обработваните физически и онлайн парични преводи днес са многохилядни, а причините за тях са множество: за даване пари назаем, за роднини и приятели, фирмени плащания и т.н. Какво обаче е особеното при тях, кога са възможни и в какъв срок? Къде могат да бъдат направени?

Какво представлява паричния превод

Когато се изпращат пари, има три задължителни елемента: изпращач, посредник и получател – вторият е този, който посредничи при прехвърлянето на средствата от единия до другия. Операцията се извършва чрез банка, определена платежна система или по пощата. Последният случаи е рядко срещан, но все пак още се използва. Онлайн финансовите транзакции са силно популярни, тъй като предоставят различни предимства: възможност за извършване по всяко време на денонощието, без ограничение на местонахождението, липса на необходимост от ходене до физически обект и т.н.

Възможностите за паричен превод са в брой, чрез банков клон, или от банковата сметка на изпращача към банковата сметка на получателя. При избора на платежен метод трябва да се замислим:

  • Кой е най-удобният за адресата метод за получаване на средства;
  • Колко пари ще изпращате – някои посредници имат кредитен бюджет за дневна, седмична или месечна сума;
  • Колко спешно получателят трябва да получи средствата – скоростта при отделните начини е различна;
  • Има ли значение тарифата за извършване на транзакцията – ако скоростта е от значение, обикновено за по-бързите услуги се заплаща повече.

Какви са особеностите при нареждане на сума

При паричен превод значение има кой от описаните по-горе методи ще се използва. Ако транзакцията се извършва чрез банка, необходимо е ходенето до нейн клон и попълването на платежно нареждане. В случай че изпращането на средства се извършва онлайн, то попълването на хартиени документи не е необходимо. Не е нужно също и подаването на декларация за произход.

За онлайн парични преводи притежанието на банкова сметка в съответната банка е задължително. Операцията може да се извърши чрез сайта на банката или посредством нейното мобилно приложение. И в двата случая е необходима специална верификация за финализиране на транзакцията, която се различава в отделните случаи.

Срокът за пристигане на парите от изпращача до получателя варира и той зависи дали и двамата сте клиенти на една и съща банка и дали се намирате в една страна. Ако отговаряте и на двете условия, срокът е най-кратък – около 2 до 3 дни.

Когато получателят е получил парите се смята, че има наличен паричен превод, който вече може да бъде изтеглен и използван. Ако транзакцията е за чужбина, могат да се избират различни валути, в които да се превалутират средствата.

Категории: Лични финанси

1 Коментар

SOF · септември 29, 2021 на 9:22 am

Това предполагам всеки го знае, в 21 век постоянно се превеждат пари, няма как да не си запознат.

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *